De grekiska öarna är indelade i Kykladerna, Saroniska öarna, Dodekaneserna, Sporaderna och Joniska öarna. De olika delarna av Grekland erbjuder olika seglingsupplevelser och möjligheter att utforska de vackra öarna. Seglingsrutter bör väljas för att matcha din önskade resväg och din erfarenhet. Du kan gärna fråga oss efter tips på din segling.

Att segla i Grekland bland de Joniska öarna är perfekt för nybörjare, men mindre utmanande för någon som har seglat tidigare. Kykladerna och Dodekaneserna med sina skiftande vindar är oftast utmanande och passar därför mer erfarna seglare. Saroniska bukten erbjuder en stor blandning av seglingsvillkor och en mängd öar, som snabbt håller på att bli nya favoriter för de som söker något nytt. Sporaderna och Dodekaneserna erbjuder fantastisk segling och en kombination av mer välkända och populära öar tillsammans med avskilda pärlor och vita sandstränder.

De grekiska öarna utgör 20% av den totala arealen i Grekland och skapar en kuststräcka på mer än 15000 kilometer som gör det mycket bra för segling och båtcharter. Med båtcharter kan du segla i Grekland och den grekiska övärlden från ett annat perspektiv än vad du får ut från en charter resa, genom att segla omkring de grekiska öarna kommer du att besöka platser som inte går att nås på annat sätt än med båt. Det finns så mycket att välja mellan när du seglar i Grekland, båtcharter erbjuder allt från väletablerade turistorter till hemliga smultronställen.

Under sommarmånaderna (juni till och med september), är den rådande vinden ”Meltemi” som blåser från NW-W i Kykladerna, Dodekaneserna och det öppna Egeiska havet. Det börjar blåsa i mitten av juni och vinde ökar i styrka från slutet av juli till början av september och dör ut i oktober. Vindstyrkan ligger omkr. 4-6 på Beaufort-skalan och kan ibland nå kraft 7 eller mer sällan 8. Det blåser inte varje dag, men kan göra det utan avbrott mellan 3 till 4 dagar och ibland 5-6 dagar i sträck.

När ”Meltemi” blåser med full styrka, främst i juli och augusti, bör det uppmärksammas att vindbyarna på läsidan av öarna är betydligt starkare än på öppet hav eller vindsidan av öarna. Detta feneomen beror på tratt rustning fenomenet med vinden över kullar och små fästen av de grekiska öarna i närheten. Vindbyarna är särskilt starka ut vid Patmos, Kalymnos, Kos, Nissyros, Tilos, Karpathos och Astypalea. Ännu starkare vindar och stora vågor påträffas ofta i området utanför Ikria, medan den södra delen på Samos ner längst den turkiska kusten anses vara en lugnare plats för segling i Grekland.